Recipe: Yummy Colourful Daighi Zarda
Colourful Daighi Zarda. Three Colored Zarda Recipe Zarda recipe is an Indian Pakistani most famous traditional sweet dish. It has different color of rice with kohya and dry fruits that increase the taste of zarda recipes. Rangeen deggi zarda bht hi asan ki hai receipe k koi bhi asani se bna le.
Ingredients and quantity for zarda Rice. Zarda recipe is a Hyderabadi dessert that is usually made during festive events like Eid, Ramadan and others like weddings as well. Not only is zarda recipe sweet but it is also unlimited with nutritional values because it is garnished with dry fruits, saffron, and khoya. You can cook Colourful Daighi Zarda using 20 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Colourful Daighi Zarda
- Prepare of آدھا کلو سیلا چاول.
- It's of ایک یا دو ٹکڑے دارچینی.
- It's of چار یا چھ لونگ.
- Prepare of چار یا چھ الائچی.
- You need of فوڈ کلرز لال پیلا ہرا.
- It's of آدھا ٹی اسپون زعفران ایسنس.
- It's of آدھا ٹی اسپون کیوڑہ.
- You need of شیرہ.
- Prepare of آدھا کلو چینی.
- Prepare of آدھا کپ گھی.
- It's of آدھا کپ پانی.
- Prepare of دو ٹیبل اسپون دہی.
- It's of گارنشنگ کے اجزاء.
- Prepare of آدھا کلو کھویا.
- Prepare of ایک پاو گلاب جامن.
- Prepare of ایک پاو چم چم.
- It's of بادام پستے حسب ضرورت.
- It's of کشمش چوتھائی کپ.
- Prepare of اشرفیاں آدھا کلو.
- You need of کھوپرا چار ٹیبل اسپون کٹا ہوا.
You can follow this recipe to make this mouth-watering rice recipe on many different occasions and it can be served during. Zarda is tasty and delicious sweet rice dish. Rice is boiled with cardamom and cloves. Then cooked in sugar syrup with ghee and food colors are added.
Colourful Daighi Zarda step by step
- چاول دھو کر چار یا پانچ گھنٹے بھگو دیں.
- پھر دارچینی لونگ الائچی ڈالکر ابال لیں مکمل یعنی ایک کنی بھی نا رہے فل ڈن کر لیں اور نتھار کر چھلنی میں نکال لیں.
- چینی گھی پانی دہی مکس کر کے پکائیں اتنا کہ چینی گھل جائے پھر تیز آنچ پر ابلے چاول ڈال دیں.
- اسپائڈر اسپون سے مسلسل مکس کرتے رہے کہ شیرہ سوکھ جائے مگر یاد رہے زیادہ دیر تک نہیں پکانا ورنہ چاول اینٹھ جائیں گے.
- اب ایک دو قطرے کلرز کے الگ الگ جگہ ڈال کے بادام پستے کشمش کھوپرا اشرفیاں زعفران ایسنس کیوڑہ ڈالکر ڈھک کر دم پر رکھیں پندرہ یا بیس منٹ کے لیئے.
- ڈش میں نکال کر گلاب جامن چم چم اور کھویا ڈال کر سرو کریں.
Then sprinkled with khoya, nuts, colorful ashrafiyan, gulab jamun & cham cham and served. The name Zarda comes from Persian word 'zard' زرد meaning 'yellow', hence named since the food coloring added to the rice gives it a yellow color. Zarda is typically served after a meal. In the Indian subcontinent, zarda was and still remains a popular dessert on special occasions such as weddings. Bring a pan of water to the boil and add color and cardamom powder to the water.
Comments
Post a Comment